Berend Wever

Berend Wever

Berend Harms verdiende de kost als wever. De industriële revolutie is nog niet begonnen en het weven vindt dan ook in kleine ambachtelijke weverijen plaats. In de stad waren deze wevers verenigd in gilden, waarbij strenge regels golden. Men moest aan het gilde een contributie betalen. Uit deze contributie werden ondermeer weduwen van een klein pensioen voorzien als de man kwam te overlijden. In de provincie Groningen bestonden gilden in de stad Groningen en in Appingedam. Buiten het gilde was het niet toegestaan om het vak uit te oefenen en bovendien gold het stapelrecht van de stad Groningen. Dit stapelrecht hield in dat alle handel in goederen in de stad moest plaats vinden. Zo hield men controle op de handel en kon er belasting geheven worden. Op het platteland mochten formeel geen beroepsgilden bestaan en was het leven van de nijverheidswerkers niet gemakkelijk. Meestal hadden ze ook nog wat vee om in het levensonderhoud te voorzien.

Vaak was het zo dat de kinderen in het gezin hetzelfde vak gingen uitoefenen als de vader. Berend Harms is dan ook de eerste van drie generaties wevers.

De wever

Berend blijft zijn hele leven als wever werkzaam en wordt bij zijn dood dan ook Berend Wever genoemd. Ook zijn zoon Berend wordt bij de begrafenis van zijn doodgeboren kinderen enkele keren Berend Wever genoemd.

Berend is dus begraven in Meeden. Zo vermeld tenminste het begraafboek van de gereformeerde kerk in Meeden. Tegenwoordig is rondom de kerk nog altijd een groot aantal historische graven uit de periode van het overlijden van Berend te vinden. Helaas is het graf van Berend daar niet tussen te vinden. Hoe dat kan laat zich eenvoudig verklaren. De plaats van het graf was vroeger afhankelijk van geloof, stand en aanzien. Hoe belangrijker de overledene, hoe dichter hij bij de kerk werd begraven. De echte notabelen werden zelfs in de kerk begraven. Voor zondaars en misdadigers werd een apart stukje ongewijde aarde van het kerkhof ingericht. Berend was Rooms Katholiek en in de ogen van de gereformeerde kerk dus een ongelovige. Hij zal dus ergens in een uithoek van het kerkhof zijn begraven, waarbij in de loop der eeuwen zijn graf verloren zal zijn gegaan. Ondanks dat het graf van Berend dus niet meer op te vinden is, is een bezoek aan het kerkhof in Meeden nog altijd de moeite waard.

Deel dit bericht met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.